Eilandenweekend 2017

Het jaarlijkse weekendje weg van de Go Club Groningen gaat dit jaar weer naar een eilandje nabij Giethoorn, en wel in het weekend van 9 t/m 12 juni.

Al sinds 1990 organiseert de Go Club Groningen een gezellig weekendje uit. Oorspronkelijk deden we dit min of meer spontaan door onze tentjes op te zetten op een camping op Schiermonnikoog of Ameland, vandaar de naam Eilandenweekend. Later werd dit met iets meer luxe gedaan door een groepsaccommodatie af te huren. Het Eilandenweekend noemen we ook wel Weilandenweekend als er geen eiland in de buurt is.


Afbeelding 1: Siu en Heike tijdens het Weilandenweekend bij Appelscha. Juni 2012.

In de loop van de jaren nodigden wij ook de omringende clubs uit Leeuwarden en Zwolle uit. Het was een mooie manier om onze oud-leden en bekenden weer eens te zien.

Sinds 2009 nodigen wij actief andere go-clubleden uit voor ons Eilandenweekend. Alle go-spelers zijn hierbij van harte uitgenodigd om mee te doen aan het Eilandenweekend. Het Eilandenweekend staat tegenwoordig op de kalender van de gobond om overlap met toernooien te voorkomen.

Het Eilandenweekend is geen toernooi maar er kan natuurlijk volop go of een ander spel worden gespeeld. Verder ben je vrij om je eigen tijd in te delen met bijvoorbeeld iets actievere bezigheden als punteren, zeilen of te zwemmen in het meer. Een ongedwongen sfeer en gezelligheid staan voorop.


Eilandenweekend 2017

In een notendop:

Waar: het Kraggehuis bij Giethoorn.

Wanneer: het weekend 9 t/m 12 juni 2017. Vrijdagmiddag t/m maandagochtend, 10 uur.

Kosten: Vrijdagmiddag t/m zondagmiddag €60, inclusief eten op vrijdag- en zaterdagavond.
Kosten: Zondagmiddag t/m maandagochtend €20, inclusief eten op zondagavond.
Kosten: Zondagavond inclusief eten op de avond €10.

Opgeven: Via de de website van Go Club Groningen: Inschrijven Eilandenweekend.
Organisatoren: Pieter, Frenk, Reijer en Ryanke.
Contact: ew2017@goclubgroningen.nl


Afbeelding 2: Punterend naar "Het Kraggehuis". Juni 2009.

In juni is het weer het weer zover: het Eilandenweekend 2017.

Net als vorig jaar gaan we naar een eilandje in de "Bovenwijde" bij Giethoorn. Op het eilandje staat een groepsaccommodatie “het Kraggehuis”. De groepsaccommodatie is al eerder door ons bezet geweest in 1992, 2009, 2013 en 2016. In 2017 zijn we op 9 t/m 12 juni van de partij.

Lekker afgezonderd van de rest van de wereld kun je dan tot jezelf komen op “ons” eilandje. Waan je even als Robison Crusoe met vele Vrijdagen, dus boek je mini vakantie in Giethoorn.

Verblijf

De link voor: "het Kraggehuis" . Hier kun je ook je antwoorden vinden voor de meest gestelde vragen over de accommodatie.


Afbeelding 3: "Het Kraggehuis" in juni 2009 met linksachter "Samen een".

Er zijn twee grote slaapzalen en twee kleinere. Vanuit de recreatiezaal of de beide balkons op de bovenverdieping heb je ruim uitzicht over het meer, “de Wiede”. De huur is inclusief huur van 7 zeilpunters, zodat je kunt gaan zeilen of punteren als je genoeg hebt gehad van het go-en of een ander bordspel.

Locatie

De locatie is een afgegraven veengebied in noordwest-Overijssel, daarom is het meer bijzonder ondiep, zo'n 80cm.

Link: Locatie "het Kraggehuis" in Google maps.


Grotere kaart weergeven
Afbeelding 4: Omgeving Giethoorn

Bron Wikipedia.

Het dorp Giethoorn telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd.

Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.

De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte Venetië.

Prijs, eten en aanmeldingen.

De prijs zal €60 bedragen voor vrijdagmiddag t/m zondagmiddag. Voor €20 extra kun je zelfs tot maandagochtend blijven. Wil je korter komen dan zal dit naar rato worden berekend. De prijs is inclusief warm eten op vrijdagavond en zaterdagavond (€60) en optioneel zondagavond (€10/€20), brood, melk, thee, koffie en versnaperingen. Bier, wijn en fris zal apart worden afgerekend, hiervoor leggen we een turflijst aan.

Het opgeven voor het weekend gaat via de Groninger go-website: Inschrijven Eilandenweekend. Voor de duidelijkheid: een inschrijving op de website houdt niet in dat je je financieel vastlegt voor het weekend. Het geeft ons wel inzicht hoeveel mensen er kunnen komen op het weekend.

Om redelijk ruimte te houden op de locatie houden we een comfortnorm aan van maximaal 35 personen. Zo zullen we het niet te vol hebben in de huiskamer, op de 20 persoonsslaapkamer of buiten op het terras.


Afbeelding 5: Naast het bier zijn te zien: v.l.n.r, Annemarie Wa., Rinus Sp., Hans de Jo., Jan Zw., ?, Willem Ma. en Dirk Wa.“Het Kraggehus”, juli 1992.

Over hoe het met het vervoer naar het eilandje is geregeld komen we later nog op terug.
Om jullie verder in de stemming te brengen wat je mag verwachten is hierbij een voorbeschouwend verslag uit Logos 15, mei 1992. Dus vergis je hier niet met de datum van toen, wij gaan in het weekend van 9 t/m 12 juni 2017. Voor de duidelijkheid: het is nu de bedoeling dat we zelf koken.

we verblijven daar op wel een eiland, een eilandje in het meer 'de Bovenwiede' met een huis erop: ons verblijf (kampeerboerderij is niet het juiste woord voor dit mooie huis, het ziet er heel verzorgd uit). Er zijn 2 slaapzalen met stapelbedden (ruim opgezet). De "huiskamer" en de slaapzalen liggen zo, dat degenen die vroeg willen slapen geen last hebben van de nachtbrakers. Op het eiland staan een paar bomen en er is gras, het is niet supergroot maar heel geschikt om lekker buiten te go-en bij mooi weer. Verder hebben we 8 punters (met zeilen) en een motorboot tot onze beschikking.

LOGOS 15 - Mei 1992Namens de Eilandencommissie,
Pieter, Reijer, Frenk en Ryanke