Herman Hiddema wint Oldenburger Guzumi

Op zondag 15 juni werd in Oldenburg de derde Oldenburger Guzumi gehouden. Dit toernooi, met een bedenktijd van 20 minuten sudden death, wordt gespeeld in de biergarten van cafe de Dreieck. Het vooruitzicht op prachtig weer had maar liefst 9 Groningers naar Oldenburg gelokt. Massaal stapten zij om 10:15 in de bus, en een uur en veertig minuten later weer uit de bus in het centrum van Oldenburg.

De Groningse groep bestreek het hele spectrum. Herman Hiddema (4d), Rene Aaij (4d), Rene Goedhart (3d) waren als danspelers mede-favorieten voor de overwinning. Jord de Jong (1k), Pieter Hamstra (3k) en Reijer van der Zande (6k) speelden mee in de middenmoot, en Bart Slijkhuis (14k), Michael den Heijer (15k) en Sandra Vos (23k) deden mee aan de onderkant van de lijst.

Omdat het toernooi om 11 uur begon, waren de Groningers om 12 uur dus eigenlijk te laat. Maar een eerdere bus is er niet, en de trein is drie keer zo duur, dus hadden de Groningers in overleg met de toernooiorganisatie alvast een rondje vooruit gespeeld op de eigen clubavond op donderdag, waar Rene A en Herman in de topgroep van respectievelijk Rene G en Jord gewonnen hadden.

In Oldenburg waren in de eerste ronde 26 Duitse spelers van start gegeaan, met aan de top al direct een aantal verassende uitslagen. Zo won Reinhard Friedeck (1k) van Christopher Lieberum (3d), en won de omhooggelootte Matias Pankoke (2k) van Colin Marius Koch (1d). Gerd Mex (1d) was de enige Duitse danspeler die wel won, en wel van Jens Pankoke (1d). Herman en Rene A wonnen vervolgens in de tweede ronde van respectievelijk Reinhard en Gerd, en bleven als enige twee ongeslagen. De derde ronde bracht dus de voorlopige finale, en na een partij met wisselende kansen was het Rene die de laatste fout maakte, waardoor Herman aan het langste eind trok.

Vanaf ronde 4 was de missie voor Herman duidelijk: Niet meer struikelen. Achtereenvolgens won hij van Daniel Jordan (2k), Christopher, Gerd en Colin, waardoor hij met 7 uit 7 het toernooi won. Rene A liet nog wel een steekje vallen tegen Colin, maar werd desondanks tweede met 5 uit 7. Colin, Christopher en Rene G deelden de derde plek met 4 overwinningen. Bart Slijkhuis scoorde onderin ook 4, Pieter, Reijer, Michael en Sandra scoorden allen 3, en Jord scoorde slechts 2 punten. Prijzen voor 5 uit 7 waren er nog voor Frank Tawussi (7k) en Daniel Pratsch (15k).

De Oldenburger Guzumi zal ook volgend jaar ongetwijfeld weer in de voorzomer gehouden worden, en we kunnen iedereen van harte aanraden om dan ook eens mee te doen. Gastvrije organisatoren, een gemoedelijke sfeer en een prachtige lokatie maken samen een toptoernooi!

Bekijk ook de foto's en de volledige uitslag.